divendres, 15 de gener del 2010

Atena i Les filadores. Velazquez.


Atena, devesa de la sabiduria, l'estratègia i les guerres justes .... guerres justes?

Al museu del Prado hi podem trobar un meravellós quadre de Velázquez anomenat “Les filadores” i que segons diuen els escrits, darrera d'aquesta vellesa hi ha una història. Us l’explicaré.
L’Aracne era una de les millors filadores de Grècia, però es va tornar tant vanitosa de les seves habilitats que deia que el seu art era millor que el d’Atena. Atena li va donar l’oportunitat d’empenedir-se’n fent-se passar per una velleta i avisant-la de que no ofengués als deus . L’Aracne se’n va riure i va voler que es fes un concurs de filadores per demostrar les seves virtuts. Atena, altra vegada disfressada de vella, hi va participà teixint l’escena de la seva victòria sobre Posseidó. L’Aracne va fer un tapís on es mostraven diferents episodis d’infidelitat del déu Zeus amb Europa, Danae, etc. ( Això es veu al fons de la pintura). Atena es va enfurismà de tal manera per la irrespectuosa reproducció dels errors dels deus què, despullant-se de les robes que duia, es va mostrar qui era i li va trencar el teler. Però no en va tenir prou amb això, perquè sempre en podia obtenir un altre, plena de ràbia la va convertir amb una aranya, dient-li que així tota la vida que li restés faria allò que més li agradava: teixir.

1 comentari:

  1. Hem tingut la mateixa pensada però cada mirada fa una lectura igual però diferent. La teva m'ha agradat molt , saps explicar molt bé les històries, li dónes un caire personal molt enriquidor.
    Raimunda

    ResponElimina